In memoriam Jean Rigaux

Jean Rigaux, Kiwaniër van het eerste uur, is niet meer. Op 22 december 2008 werd in een overvolle Sint-Martinuskerk te Overijse afscheid genomen van een bijzonder veelzijdig man, die vooral op artistiek en sociaal vlak betekenisvol is geweest. De belangrijke bijdrage van Jean Rigaux tot de hedendaagse kunst- wereld kan niet voldoende worden benadrukt. De kiwanisfamilie heeft Jean vooral leren kennen als een sociaal bewogen man, een sterk sociaal geëngageerde persoonlijkheid. Na eerst een tiental jaren actief te zijn geweest binnen de interna- tionaal georiënteerde club “Bruxelles Nations”, richt Jean Rigaux een eerste Kiwanisclub op in de Druivenstreek. Op 9 september 1991 wordt K.C. Overijse Druivenland boven de doopvont gehou- den. Bruxelles Nations ziet Jean niet graag vertrekken, maar na enige aarzeling beslist Jean uiteindelijk ook de eerste voorzitter te worden van de club in zijn geboortestreek.

In het werkingsjaar 1999-2000 heeft Jean Rigaux de taak van Luitenant-Gouverneur van de divisie Vlaams-Brabant op zich genomen. Tijdens zijn mandaat richt Jean zowaar een tweede club op in zijn geliefde Druivenstreek: de damesclub Overijse Lipsius ziet het levenslicht.
Indien Kiwanis vandaag geen illustere onbekende meer is ten zuidoosten van de hoofdstad, dan mag dit beslist zonder enige overdrijving in de eerste plaats de verdienste van Jean Rigaux worden genoemd.

De onvermoeibare bezieler van steeds nieuwe initiatieven ter ondersteuning van de minder fortuinlijken in onze gemeenschap. Geheel doordrongen van het gedachtegoed en de doelstellingen van Kiwanis, was Jean Kiwaniër van het eerste maar ook van het laatste uur. Op het ogenblik dat het reeds met de gezondheid bleek achteruit te gaan, bleef Jean zoveel als mogelijk trouw de vergaderingen bijwonen en dacht hij er zelfs niet aan het statuut van senior aan te vragen.
Jean, wij zullen je warme stem, je soms lichtjes vermanende maar steeds terechte en waardevolle aanbevelingen, je wijze raad, voortaan moeten missen, maar het nobele werk moet en zal worden verder gezet.

Bedankt Jean.

Luc RIGAUX